Com explicar la crisi als teus fills

Imprimeix

Els nens no entenen d'economia, per noten perfectament quan alguna cosa no va b. La crisi provoca situacions complexes en moltes llars per tamb s un moment per a que els pares transmetin certs valors com la capacitat d'adaptaci.

La crisi econmica global que estem vivint actualment provoca situacions complicades en moltes llars, especialment quan parlem de nens petits. s lgic que els pares es preocupin pel benestar dels seus fills. Davant la inestabilitat financera, moltes famlies es veuen obligades a reduir despeses, entre elles les destinades als seus fills, ja siguin d'oci (cinema, vacances, joguines... etc) o fins i tot a necessitats ms bsiques (aliments, roba, educaci... etc)

De vegades els pares, davant d'aquesta preocupaci, s'esforcen ms per solucionar la falta d'ingressos i deixen de banda la part emocional del nen, ignorant que l'estrs que pateix el nen (ja que tot i no voler-ho noten que alguna cosa no va b) influeix negativament en el seu estat de salut i benestar.

La immensa majoria de nens segurament no entenen d'economia, per si no se'ls explica el que est passant amb paraules que puguin entendre segons la seva edat, noms percebran les preocupacions dels seus pares i poden arribar a magnificar els problemes i fins i tot fer-los propis. s ms, segons un estudi de la Universitat de Califrnia, que els nens s'apropin de problemes com els relatius a les dificultats econmiques pot deixar-los marques d'inseguretat i frustraci per a tota la vida.

s per aix que s necessari que els pares parlin amb els seus fills sobre la crisi econmica i les seves repercussions.

A continuaci uns consells sobre com fer-ho:

  • Explica'ls-hi la veritat: els nens saben quan se'ls amaga alguna cosa. No cal alarmar sobre la situaci, per si informar, i fer-ho utilitzant un vocabulari que puguin entendre segons la seva edat i capacitat de comprensi. Tamb cal mostrar optimisme en el futur, encoratjar que les coses sortiran b i que s important mantenir-se units.
  • Comunica'ls els canvis en tot moment: no parlem d'explicar la situaci una vegada i donar-ho per fet. La crisi no s momentnia, de fet encara desconeixem quan acabar, per aix cal anar informant contnuament als nens sobre els canvis que els puguin afectar a ells i al conjunt de la famlia (prdua de treball, canvi de domicili, anullaci de vacances... etc)
  • Fes que participin: la crisi s un bon moment per fer-los participar en la presa de decisions, per exemple en qu poden contribuir ells per reduir les despeses, d'aquesta manera potenciem que participin i aprenguin sobre planificaci financiera, encara que sigui en els aspectes ms bsics.
  • Intenta no discutir: els problemes financiers sn un recurrent motiu de discussi familiar, sobretot amb la parella. s important que no discuteixis davant dels teus fills i acordis amb la teva parella sobre com abordareu el tema davant d'ells.
  • Busca activitats d'oci de baix cost: es poden realitzar multitud d'activitats amb nens totalment gratutes, dins de casa i a l'aire lliure: aix els proporcionar un moment per al joc i l'entreteniment, vital per garantir el seu benestar mental davant situacions complexes.

s lgic que els teus fills se sentin decebuts i fins i tot amb rbia, per si se'ls dna informaci sobre aix i se'ls ofereixen alternatives de diversi ms barates comprendran millor els seus pares i aprendran una gran lli sobre l'adaptaci.

La comunicaci sempre s important, i en una crisi es torna fonamental per evitar danyar la relaci familiar.Font: Finanzas prcticas