Coronavirus i confinament (Part 3)

Imprimeix

Bona Setmana Santa famílies, desitjem que estigueu tots bé.

El nostres Departament psicopedagògic ens recomana unes quantes lectures més.

Cuideu-vos molt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coronavirus i confinament (Part 2)

Imprimeix

Bon dia famílies!

Des del nostre Departament Psicopedagògic ens recomanen un altre grup de petits articles que de ben segur ens ajudaran a passar aquests dies de confinament de manera més tranquil·la i agradable.


 
 
 
 
 
 
 

Coronavirus i confinament

Imprimeix

El Departament Psicopedagògic del SAMC vol estar al costat de tota la comunitat i hem pensat que seria bo poder
anar compartint amb tots/es vosaltres petits trossets d’articles sobre temes que aquests dies segurament us
poden interessar.
Procurarem anar renovant periòdicament el contingut. Paciència i esperança. Cuideu-vos tot/es!!

És temps de ser valents,
És temps de ser conscients
Que cal cor i cervell
I no volem perdre ningú en aquest camí

Tornarem a ser grans, hi tornarem.
Quan sortim d’aquesta tempesta,
Que amaguem rere rostre indiferent,
Però cou i ens fa sentir que hi tornarem.

Rere els núvols hi ha
Un sol tan gran,
Que ningú no podrà amagar.

Tornarem – Lax N Busto.

 

Recomanacions de gestió psicològica durant quarentenes per malalties infeccioses

Adolescentes enjaulados

Contes per a explicar el coronavirus als nens

La por ens salvarà

Explicar el coronavirus als més petits

Viure confinat amb adolescents

Consells per al confinament amb fills

ORIENTACIONS PER PARES: EXERCICIS PER ESTIMULAR EL LLENGUATGE ORAL

Imprimeix

Donada la importància del llenguatge oral en el desenvolupament personal, social i intel·lectual dels infants, és positiu estimular-lo el més aviat possible.

Per això, us presentem unes propostes i activitats per estimular la parla.

- Proporcionar a l’infant situacions de diàleg: és molt important que el nen o la nena pugui iniciar la conversa, que faci preguntes i que l’ interlocutor mostri interès i li ofereixi respostes i models rics i correctes:

  • Mirar i comentar contes amb imatges, posar veu als personatges, fer onomatopeies (renous i sons que surten al conte, com per exemple, “brum, brum fa la moto”...)
  • Fer jocs de simulació de la vida quotidiana (jugar amb ninots, cotxes, a la cuineta, disfressar-se, fer de metges, perruquers, fusters, mecànics...)
  • Cantar cançons, fer jocs de falda, completar rimes i frases conegudes.
  • Mirar i comentar fotografies de la família, amics, dels companys de classe, dels mestres...
  • Endreçar els armaris, calaixos de joguines, roba... nomenant i conversant sobre el que hi ha.
  • Mirar la bossa de la compra i ajudar a guardar les coses, comentant el que es fa.

- També és convenient donar-li ordres senzilles, de coses que ja es donen per suposades que les fa. Encara que l’ajudem a fer-ho, cal verbalitzar el que fem.

Llegiu-ne més: ORIENTACIONS PER PARES: EXERCICIS PER ESTIMULAR EL LLENGUATGE ORAL

Com explicar la crisi als teus fills

Imprimeix

Els nens no entenen d'economia, però noten perfectament quan alguna cosa no va bé. La crisi provoca situacions complexes en moltes llars però també és un moment per a que els pares transmetin certs valors com la capacitat d'adaptació.

La crisi econòmica global que estem vivint actualment provoca situacions complicades en moltes llars, especialment quan parlem de nens petits. És lògic que els pares es preocupin pel benestar dels seus fills. Davant la inestabilitat financera, moltes famílies es veuen obligades a reduir despeses, entre elles les destinades als seus fills, ja siguin d'oci (cinema, vacances, joguines... etc) o fins i tot a necessitats més bàsiques (aliments, roba, educació... etc)

De vegades els pares, davant d'aquesta preocupació, s'esforcen més per solucionar la falta d'ingressos i deixen de banda la part emocional del nen, ignorant que l'estrès que pateix el nen (ja que tot i no voler-ho noten que alguna cosa no va bé) influeix negativament en el seu estat de salut i benestar.

La immensa majoria de nens segurament no entenen d'economia, però si no se'ls explica el que està passant amb paraules que puguin entendre segons la seva edat, només percebran les preocupacions dels seus pares i poden arribar a magnificar els problemes i fins i tot fer-los propis. És més, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia, que els nens s'apropiïn de problemes com els relatius a les dificultats econòmiques pot deixar-los marques d'inseguretat i frustració per a tota la vida.

Llegiu-ne més: Com explicar la crisi als teus fills

Divertir-se, tot s'hi val?

Imprimeix

El passat dijous 16 de febrer vam tenir la segona troba  FEAC d'aquest curs. Al grup de secundària vam parlar sobre com abordar el tema del temps lliure amb els adolescent sense que se sentin qüestionats pels seus gustos o interessos i, a l'hora, fent-los reflexionar sobre les activitats que conformen el seu oci.

Per ajudar-nos a aprofundir un xic més sobre el tema, aquí teniu un fragment del llibre de Carme Thió, " Entre pares i fills".

 

“Entre pares i fills”

Thió de Pol, Carme

 

La qüestió és com els pares poden ajudar els fills a no córrer riscs innecessaris o excessius sense prohibicions i sense imposar-los els seus valors. Les prohibicions, a part d’anar contra la llibertat individual, actuen com a incentius, perquè fan les coses més atractives i tenen el perill que l’adolescent, portat per l’afany de desmarcar-se dels pares, no pugui valorar exactament el risc i, en conseqüència, no es deturi o no prengui les precaucions que estarien al seu abast. Tanmateix és inimaginable que cap pare pugui (ni hagi de fer-ho) contemplar passivament com el fill posa en perill la seva salut.

El paper dels pares no és gens fàcil, perquè han de saber sobreposar-se a les seves pors i preocupacions i mostrar-se comprensius i tolerants. Han de saber posar límits sense interferir ni restringir la llibertat d’acció de l’adolescent. Han de confiar i impulsar les possibilitats d’actuació madura i responsable dels fills i no impedir-les. Han d’aprendre a reaccionar amb respecte davant propostes o actuacions que d’entrada semblen desgavellades. Moltes vegades els adolescents no tenen clara la seva pròpia opinió i volen saber l’opinió dels pares respecte a projectes, a fets, a situacions que comporten un cert risc, de manera indirecta, referint-ho a amics o a coneguts. Convé saber-los escoltar i donar l’opinió avaluant les parts positives i negatives de la proposta, sense desqualifica-la ni desqualificar les persones.

La desqualificació i l’oposició frontal desperten massa emocions i sentiments negatius perquè serveixin a l’adolescent per raonar i avaluar la conveniència i els perills de la seva proposta, o per deturar-lo. Tanmateix aquesta és la reacció que tenen molts pares. “Quina ximpleria!”, “estàs boig!”, “t’has begut l’enteniment!” poden semblar a primera vista expressions inofensives, però suposen una desqualificació d’entrada que allunya la possibilitat de qualsevol possible entesa i fan posar l’adolescent a la defensiva i en mala disposició per escoltar l’opinió dels pares.

Els fills poden i volen escoltar les opinions dels pares quan saben que també ells serán escoltats i que seran respectades les seves opinions i la seva voluntat; quan saben que parlar amb els pares no representa cap amenaça a la seva llibertat ni cap atac a la seva autoestima. Els pares ajuden molt més els seus fills a tenir seny i a prendre precaucions quan són capaços d’acceptar les seves activitats malgrat les pors manifestes que no pas enfadant-se o prohibint. El respecte i l’acceptació són la via per poder parlar pares i fills sobre el risc i sobre la manera de protegir-se’n; sobre el valor d’allò que arrisquen i del que obtenen arriscant; sobre les possibles conseqüències personals o les repercussions sobre els altres. Molts dels adolescents que rebutgen el diàleg amb els pares és per la por a no ser presos en consideració. Temen no saber defensar prou bé les seves idees i se senten incompresos abans d’intentar-ho. Tenen por a no ser presos seriosament, i renuncien o defugen el contacte amb els pares. D’aquí la necessitat d’extremar l’actitud de respecte, perquè el fet que l’adolescent defugi el tracte amb els pares no significa que no els necessiti. Al contrari, potser els necessita tant que no pot suportar el fet que no l’entenguin.

Mantenir la disposició al diàleg sempre és convenient, però ho és especialment en èpoques conflictives i en situacions de crisi. Parlar de les coses, expressar les idees, les opinions i els sentiments ajuda a la comprensió i a la reflexió, i permet sentir-se a prop els uns dels altres. I aquest és potser el paper preponderant dels pares durant l’adolescència dels fills: estar-hi a prop.


Desenvolupant la capacitat de resiliència

Imprimeix

 Coneix quines són les claus que ajudaran als teus fills a afrontar millor les adversitats de la vida, a superar-les i a treure’n el màxim profit.

El món en el que vivim no és un món de flors i violes; realment, a vegades es poden viure situacions aterradores, d’això tothom n’és molt conscient, sobretot els pares, els quals sovint han de minimitzar la percepció de terror i d’incertesa que puguin tenir els seus fills arrel d’experiències traumàtiques viscudes en la pròpia pell o simplement arrel de veure imatges de violència i desastres per la televisió.

Davant d’aquesta premissa, els pares sovint es pregunten com han d’actuar amb els seus fills per protegir-los dels contratemps de la vida. En primer lloc cal remarcar que no és possible protegir als nens dels alts i baixos propis de la vida; no obstant, sí és possible criar nens amb capacitat de resiliència, entenent-la com la capacitat de fer front a les adversitats, superar-les i ser transformat positivament per elles. La resiliència li proporcionarà a un nen les eines necessàries per respondre als reptes de l’adolescència i de l’inici de l’etapa adulta i així viure de manera satisfactòria i plena al llarg de la vida adulta.

Llegiu-ne més: Desenvolupant la capacitat de resiliència

ENLLAÇOS D'INTERÈS

Imprimeix

Us recomanem la pàgina web de "La Motxilla", on trobareu multitud de recursos per repassar la lliçó apresa mitjançant activitats on line molt amenes i didàctiques. Podeu trobar material de totes les àrees,  a més estan ordenats per nivell des de P3 fins a 6è.

Gaudiu-la!

http://www.ceip-diputacio.com/la%20motxilla.htm